h

Dienstapotheek dicht, nu de huisartsenpost nog?

3 juli 2013

Dienstapotheek dicht, nu de huisartsenpost nog?

De dienstapotheek is sinds 1 juli na elf uur 's avonds gesloten. Wie nu na die tijd medicatie nodig heeft, moet naar Venlo. De SP is niet blij met de ontstane situatie. Wat volgt er na de dienstapotheek? De huisartsenpost?
De Wieenhof, voor hoe lang nog?

De SP-fractie heeft in de raadsvergadering van 18 juni jl. opnieuw aandacht gevraagd voor de sluitingsperikelen rondom de dienstapotheek MC Wieënhof. Als er niets zou gebeuren, zou de dienstapotheek haar deuren na elf uur 's avonds moeten sluiten. Wethouder Jansen zou zijn uiterste best doen om de dienstapotheek voor Venray te behouden en riep de partijen op met elkaar in gesprek te blijven. Een oplossing leek in zicht. De SP-fractie werd voor de raadsvergadering nog benaderd door de eigenaar van de dienstapotheek. De onderhandelingen waren vergevorderd, alleen de apotheek in Sevenum wilde nog niet meedoen. Nu, twee weken later, lijkt de oplossing nog steeds ver weg.

Jan Hendriks, lijsttrekker voor de SP in 2014: "Het is een schandalige kwestie. Inwoners van Venray en uit de regio moeten nu voor hun medicijnen naar Venlo. En neem van mij aan, jij gaat 's nachts echt niet voor je lol naar de huisartsenpost en daarna medicijnen halen. Dan is er echt wat aan de hand. Verder is er ook geen duidelijkheid hoe mensen die geen vervoer hebben om hun medicatie op te halen in Venlo moeten komen. Met de taxi? Je zult maar in de bijstand zitten en je zult de medicatie maar dringend nodig hebben. Dan kun je beter meteen door naar de Eerste Hulppost in Venlo. En dat kost meer geld dan het openhouden van een apotheek in de nachtelijke uren. Het is van de zotte.

Als we niet vechten voor behoud van de dienstapotheek is dit het begin van het einde. Waar houdt het op? Moeten we straks voor de huisarts soms ook naar Venlo? Waar ik gewoon kwaad over kan worden is dat dit een ordinaire centenkwestie is. Verzekeraar VGZ knijpt de apothekers af zodat ze niet willen betalen om de dienstapotheek open te houden, want ook de apothekers moeten rondkomen van de middelen die ze krijgen. En verzekeraar VGZ bulkt van het geld. Geheid dat met dit geld dure bonussen worden uitgekeerd. Als ik nu een stemadvies moet geven welke verzekeraar je NIET moet kiezen, dan zou ik het wel weten, geen VGZ!

Men loopt op de zaken vooruit. In de Tweede Kamer is nog steeds geen besluit genomen over het 45-minuten criterium. Dat is de maximale tijd waarvan men vindt dat men kan reizen in de nachtelijke uren, om medicijnen te halen. De SP vindt dat eerstelijns zorg zoals huisarts en apotheek dicht bij de mensen georganiseerd moet worden, dus ook 's nachts.

We kijken het nog even aan maar we sluiten ludieke acties niet uit. Hierover beraden we ons nog. Laten we hopen dat de onderhandelaars zich nog bedenken voor die tijd!"

U bent hier