h

Wethouder loog over sluiting school Veulen

26 september 2013

Wethouder loog over sluiting school Veulen

Wethouder Jansen (PvdA) heeft bij uitlatingen in de pers en tijdens de afgelopen commissie Welzijn op 29 augustus niet de waarheid gesproken over het proces richting de sluiting van de Antoniusschool in Veulen. Dit blijkt uit onderzoek van de Venrayse SP-afdeling.

Tijdens dit onderzoek is de SP in het bezit gekomen van mailverkeer en brieven tussen leden van de stuurgroep Kleine Scholen Convenant waarin onder meer de wethouder zitting heeft. Uit deze mails blijkt dat de wethouder en de stuurgroep de aan de ouders voorgelegde keuze alleszins redelijk vond, terwijl de wethouder in de pers en commissie beweerde telkens te hebben aangegeven hier niet achter te staan.

Joep Gielens, als commissielid verbonden aan de commissie Welzijn: "De wethouder beweerde tijdens de commissie Welzijn, op 29 augustus jl., dat hij als lid van de stuurgroep telkens heeft gewezen op het Convenant Kleine Scholen en dat hij het niet eens was met de aan de ouders voorgelegde keuze tussen of de school 1 jaar open houden met 3 groepen of 2 jaar open houden met 2 groepen. De wethouder werd zelfs even emotioneel tijdens zijn betoog."

Uit het mailverkeer tussen de leden van de stuurgroep blijken deze beweringen niet de waarheid te zijn geweest. Deze stuurgroep bestaat uit wethouder Jansen, Theo Zegers van het dorpsradenoverleg, en Yvonne Raaijmakers van SPOV.

Joep Gielens: "Op 15 mei mailde mevrouw Raaijmakers het besluit van SPOV naar de overige leden van de stuurgroep. Hierin stond dat ouders de keuze tussen 1 jaar met 3 groepen of 2 jaar met 2 groepen voorgelegd kregen. De heer Zegers reageerde dat hij blij was met dit besluit en bood zich zelfs aan als onafhankelijk teller van de stemmen. Hierna reageerde wethouder Jansen dat hij het besluit ‘alleszins redelijk’ vindt en dat hij de suggestie van de heer Zegers zinvol vindt om zo ‘onnodige fuzz’ te voorkomen. Vervolgens was een ruime meerderheid van 19 van in totaal 28 ouderparen voor de keuze om de school 1 jaar open te houden met 3 groepen. Dit werd nog eens bevestigd in een brief van de ouders met hierin het verzoek af te wijken van het convenant die de stuurgroep op 21 juni in haar bezit kreeg.

"Op dinsdag 25 juni komt wethouder Jansen met een reactie per brief richting SPOV waarin hij plotseling aangeeft het niet eens te zijn met de voorgelegde keuze. Twee dagen later blijkt er uit een publicatie van weekblad Peel & Maas ophef te zijn ontstaan bij enkele ouders en de Veulense dorpsraad. In deze publicatie kiest de wethouder hun kant. De wethouder beschuldigde mevrouw Raaijmakers tijdens de commissie Welzijn van het communiceren via de pers, terwijl het de wethouder zelf was die als eerste in weekblad Peel en Maas zijn commentaar gaf.

"Raaijmakers van SPOV besloot op dat moment, met het oog op de naderende schoolvakantie, niet meer te reageren. Ben Ruhl, directeur van basisschool De Meent in Leunen, had inmiddels wel per mail gereageerd op de brief van wethouder Jansen. Deze mail is ook verzonden aan Bert Linskens, fractievoorzitter van de PvdA en tevens voorzitter van de commissie Welzijn. In de mail geeft Ruhl aan dat hij het kwalijk vindt dat de wethouder zich eenzijdig heeft laten informeren door slechts enkelen van de ouders, waarmee hij zijn huiswerk niet goed heeft gedaan en het proces daardoor ernstige schade heeft toegebracht.

"De schoolvakantie ging voorbij, waarna mevrouw Raaijmakers op 16 augustus een brief stuurde richting het College van B&W in reactie op de publicaties in weekblad Peel & Maas. Hierin werd het verhaal vanuit SPOV verwoord en een aantal vragen gesteld. Deze brief werd ook onderwerp van gesprek tijdens de commissievergadering van 29 augustus.
Op 3 september jongstleden reageerde het College van B&W op de brief van mevrouw Raaijmakers. Hierin bleef het achter het verhaal van wethouder Jansen staan."

De SP vindt dat de wethouder op zijn minst zijn excuus moet maken richting betrokken ouders en personeel van SPOV die hij met zijn handelen ernstig tekort heeft gedaan en zal hier dan ook schriftelijke vragen over stellen. Verder vindt de SP dat het College van B&W haar antwoord op de brief van mevrouw Raaijmakers gedeeltelijk dient te rectificeren. Het maken van excuses aan mevrouw Raaijmakers is in de ogen van de SP zeker ook op zijn plaats.

Bijlagen:

  1. Mail Yvonne Raaijmakers besluit SPOV voorleggen keuze 15 mei 2013 (.pdf)
  2. Reactie Twan Jansen op besluit SPOV mbt voorleggen keuze 15 mei 2013 (.pdf)
  3. Reactie Theo Zegers dorpsradenoverleg en reactie SPOV hierop 15 mei 2013 (.pdf)
  4. Mail Yvonne Raaijmakers met besluit ouders en reactie Twan Jansen 25 juni 2013 (.pdf)
  5. Mail Ben Ruhl in reactie op brief Twan Jansen 25 juni 2013 (.pdf)
  6. Brief wethouder Jansen in reactie op keuze ouders 25 juni 2013 (.pdf)
  7. Brief Yvonne Raaijmakers aan College mbt financiele consequenties uitspraken wethouder Jansen - 16-8-2013 (.pdf)
  8. Def. reactie College Venray op brief SPOV-Veulen 3 september 2013 (.pdf)
  9. Brief Yvonne Raaijmakers aan ouders met berekening diverse scenarios open houden school Veulen (.pdf)

U bent hier