h

CDA gaat formatie in met Samenwerking en D66

4 april 2014

CDA gaat formatie in met Samenwerking en D66

Na een gespreksronde met vijf partijen, waaronder de SP, heeft het CDA besloten een coalitie te willen formeren met Samenwerking Venray en D66. Dit maakte de partij bekend op de tweede openbare coalitiebespreking op 1 april. Deze keuze is geen verrassing. Het zijn de partijen die inhoudelijk het dichtste bij het CDA staan. Een sterke verandering in het beleid hoeft men dus niet te verwachten.

De SP had op 24 maart het gesprek met het CDA. In dit gesprek heeft men bij het CDA aangegeven graag in een sociale coalitie met de partijen PP2 en Inventief te willen stappen. Een coalitie waarin aandacht is voor gericht armoedebeleid, waar zorg een recht blijft en waar gewerkt wordt aan het in samenwerking met Wonen Limburg zorgen voor een sociaal huurwoningaanbod dat beter aansluit bij de vraag. Helaas bleek dit voor het CDA een te grote verandering in de richting die men nu is ingegaan.

De inhoudelijke verschillen tussen CDA en SP zijn groot. De SP was helaas niet nodig voor het behalen van een meerderheid. Dit had de SP al voorzien, vandaar de eerdere poging om de eerste voorkeur, een vijfpartijencoalitie zonder CDA, te realiseren. Twee van deze vijf partijen, Samenwerking Venray en D66, gaan nu verder in gesprek met het CDA. Voor de hand ligt nu dat drie van de vier wethouders hetzelfde blijven: Jan Loonen en Lucien Peeters voor het CDA en Ike Busser voor Samenwerking. Zij zullen worden aangevuld door Hans Teunissen van nieuwkomer D66, die vier jaar geleden het wethouderschap voor PP2 misliep omdat deze partij als nieuwkomer destijds te instabiel zou zijn. De SP wacht de uitkomst van de formatie af en zal het coalitieprogramma op haar merites beoordelen.        

Reactie toevoegen

U bent hier