h

Aandacht voor sluiting verzorgingshuizen blijft nodig

24 augustus 2014

Aandacht voor sluiting verzorgingshuizen blijft nodig

De SP voerde zaterdag 23 augustus jl. in het Venrayse winkelcentrum actie tegen de massale sluiting van verzorgingshuizen. Door de aangekondigde bezuinigingen op de langdurige zorg sluiten steeds meer zorginstellingen de deuren. Bewoners moeten gedwongen verhuizen uit hun vertrouwde woning, wijk en stad. Een deel van het personeel wordt ontslagen. Dit leidt tot trieste situaties.

De actie wordt breed gesteund door de mensen op straat. “We hoefden vaak maar twee zinnen te besteden aan de actie en mensen waren direct bereid om hun handtekening te zetten. Dat zegt iets over de zorgen die veel mensen hebben over deze massale sluiting van de verzorgingshuizen. Ik vindt het nog steeds mensonterend en schandalig dat ouderen van het ene huis naar het andere huis wordt gesleep en dat het alleen maar gaat om het leveren van de goedkoopste zorg in plaats van zorg te hebben voor deze kwetsbare ouderen”, zegt Ronald van Hal, voorzitter van de SP afdeling in Venray.

Misstanden liggen op de loer. Gemeenten kunnen zorg inkopen via zogenaamde internetveilingen. Zorgorganisaties kunnen via deze veiling met elkaar concurreren voor de laagste prijs. Gemeenten kunnen hierdoor kijken wat voor hen de goedkoopste optie is. Zeker 35 gemeenten kopen zorg in via zulke veilingen melde de Volkskrant eerder dit jaar. De SP denkt dat gemeenten niet gaan voor goede zorg maar voor het behalen van de laagste prijs. ‘Gemeenten krijgen straks 1,2 miljard aan bezuinigingen over zich heen. Nu al zijn deze gemeenten aan het kijken hoe zij de zorg niet op de beste, maar op de goedkoopste wijze kunnen regelen. Door deze handel komen de lonen en arbeidsvoorwaarden van het personeel nog verder onder druk te staan. En nog meer dan nu al het geval is zullen mensen hun vaste hulp kwijt raken.”, aldus Tjitske Siderius, die zich in de Tweede Kamer sterk maakt om de bezuinigingen in de ouderenzorg een halt toe te roepen.

Ronald van Hal: “Op zich is de SP geen tegenstander dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dat vinden we een prima ontwikkeling zolang het kan en verantwoordelijk is. Echter we zien dat het kabinet voor deze groep juist de thuiszorg wegbezuinigd. Steeds meer ouderen worden afhankelijk van goedbedoelde mantelzorgers die zich een naad uit de kous moeten werken om het allemaal gedraait te krijgen. Daar krijg je alleen maar ongelukken van en meer mensen zullen vereenzamen. Wat je nu ziet is dat daar extra programma’s voor worden opgetuigd. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat je iets afbreekt wat goed werkt omdat je bezuinigen wilt en vervolgens iets met veel geld optuigt om de gevolgen van de bezuinigingen tegen te gaan. Echt bizar”.

De komende maanden zal de SP Venray vaker in verzet komen voor de sluiting van verzorgingshuizen en bezuinigingen in de zorg. De SP roept mensen op dit verzet te steunen.

Reactie toevoegen

U bent hier