h

Uitstel van zorg door VieCuri onaanvaardbaar

11 november 2016

Uitstel van zorg door VieCuri onaanvaardbaar

Foto: Zorgkaart Nederland / zorgkaartnederland.nl

Op donderdag 10 november 2016 kwam laat in de avond het bericht dat VieCuri Medisch centrum operaties en bezoeken aan de polikliniek zou uitstellen vanwege een tekort aan gelden vanuit de zorgverzekeraars. Vanmorgen stond De Limburger hier bol van. Uitstel van zorg is wat de SP betreft onaanvaardbaar. De SP-fractie in de Venrayse gemeenteraad heeft om die redenen vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders gesteld. 

Allereerst wil de SP weten of het College de mening van de SP deelt dat uitstel van operaties of polikliniek bezoek van patiënten onverantwoord, onethisch en onzorgvuldig is. 

Deze stap van VieCuri is een schoolvoorbeeld van de negatieve effecten van marktwerking in de gezondheidszorg. Verzekeraars kennen hun budgetten aan ziekenhuizen toe onder meer op basis van statistieken. Maar statistieken horen onderschikt te zijn aan door inhoudelijk deskundigen geïndiceerde zorg. Door uitstel van behandeling loop je risico dat aandoeningen verergeren, een zwaardere behandeling vragen en arbeidsuitval langer duurt. Vraag van de SP is of dit een motivatie voor het College is om een signaal richting verzekeraars af te geven. De gemeente Venray zegt zich sterk te maken voor goede zorg en gezonde mensen. Dit beleid wordt op deze manier door de zorgverzekeraars gefrustreerd. 

De voorzitter van de cliëntenraad van VieCuri vindt het tijd worden voor een openbare discussie over hoe de financiering anders geregeld kan worden. De SP is dit van harte met hem eens en daar heeft de partij ook goede voorstellen voor. Vele maatschappelijke organisaties, waaronder de SP, zijn actief campagne aan het voeren voor een Nationaal ZorgFonds. Deze campagne heeft al steun van meer dan 206.000 mensen. Het wordt tijd dat het College van B&W van Venray deze campagne ook gaat steunen.

Reactie toevoegen

U bent hier