h

Stop de schimmelwoningen

13 maart 2018

Stop de schimmelwoningen

Foto: SP

Van Groningen tot Den Bosch en van Middelburg tot Nijmegen en zo ook in Venray. SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde afgelopen weekend Kamervragen over bijna veertig wijken met schimmelwoningen en achterstallig onderhoud, verspreid over heel Nederland. 

De lijst kwam tot stand na een inventarisatie bij SP-afdelingen. Beckerman: “In al die wijken leven mensen in ongezonde of onveilige woningen. Opvallend veel kinderen in die wijken gebruiken medicijnen tegen astma. Ik vrees dat deze inventarisatie het topje van de ijsberg is. Ondanks verzoeken van de bewoners doen de verhuurders in deze wijken niks of te weinig. En dat terwijl huurders wel elk jaar een huurverhoging mogen ophoesten. Ze worden keihard in de steek gelaten.” 

Deze ervaring heeft de SP ook in de wijk Brukske. Jan Hendriks, lijsttrekker van SP Venray: “In Brukske heeft de SP in eerste instantie een blok van tien straten onderzocht waarbij in meer dan honderd huizen sprake was van schimmelvorming. 70% van de mensen vindt dat zij onvoldoende worden geholpen door Wonen Limburg. Inmiddels hebben enkele bewoners zich tijdens een bijeenkomst van de SP verenigd in een actiegroep. Het onderzoeksgebied in Brukske is uitgebreid. Na de gemeenteraadsverkiezingen onderzoekt de actiegroep met ondersteuning van de SP nog enkele straten waarna verdere acties zullen volgen.”

Volgens Beckerman is het de hoogste tijd dat de minister niet meer wegkijkt, maar in kaart brengt waar in Nederland schimmelwoningen zijn en een grootschalig actieplan start om de problemen op te lossen: “De minister zegt dat de problemen lokaal opgelost moeten worden. Maar waar moet je heen als je verhuurder lak heeft aan je klachten? Onlangs nog was in het nieuws dat woningcorporaties winst maken. Dat geldt ook voor de commerciële huisbazen. De SP zegt: dwing verhuurders die winsten te investeren in het verbeteren van de woningen, zonder dat het leidt tot huurverhogingen. Maak het mogelijk dat huurders kunnen afdwingen dat hun huizen worden opgeknapt. En pak de huisbazen aan die hun huurders in de steek laten. Deze mensen willen leven in gezonde huizen.” 

Reactie toevoegen

U bent hier