h

SP heeft zorgen om besmettingsgevaar met corona bij arbeidsmigranten

19 april 2020

SP heeft zorgen om besmettingsgevaar met corona bij arbeidsmigranten

Foto: USDA / Lance Cheung / Flickr

Hutjemutje worden ze met zoveel mogelijk in een bus gedropt. Wanneer het werk klaar is leven ze met wat pech ook hutjemutje met elkaar. Het wordt arbeidsmigranten wel heel moeilijk gemaakt om anderhalve meter afstand te bewaren. De SP vindt dat handhaving prioriteit moet hebben om arbeiders te beschermen en roept de burgemeester op om hier aandacht voor te hebben. 

Maandag 6 april haalde de politie een bus van de weg die volgepropt was met bijna 40 arbeiders die voor een uitzendbureau werkten. Anderhalve meter afstand houden was niet mogelijk. De arbeiders kregen een boete van bijna 400 euro. De werkgever betaalt vooralsnog de boete.

In Eindhoven is het een komen en gaan van vliegtuigen vol met arbeidsmigranten die komkommers, tomaten, en de asperges van het land moeten halen. Met busjes tegelijk worden ze opgehaald. Soms worden de maatregelen gehanteerd, vaak ook niet.  De meeste van deze mensen gaan naar Duitsland en moeten vaak nog een aantal uren reizen.

Het gaat niet alleen om het vervoer. Arbeidsmigranten wonen vaak al dicht op elkaar in kleine appartementen en de slaapkamer, die moeten ze maar delen. Een lucratief verdienmodel voor huisjesmelkers en nu tijdens de coronacrisis onverantwoord.

Jan Hendriks, fractievoorzitter van de SP: “De Nederlandse economie heeft zich, voor vitale processen zoals de voedingsindustrie, van arbeidsmigranten afhankelijk gemaakt. We zijn niet alleen afhankelijk van hen maar ook verantwoordelijk voor hun gezondheid en welzijn. In Venray werken veel arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw maar ook in de logistieke sector. We doen een beroep op de burgemeester om extra moeite te doen om samen met de uitzendbureaus en huisjesmelkers afspraken te maken om deze mensen te beschermen.”

Reactie toevoegen

U bent hier