h

Arbeidsmigratie: verworvenheid of moderne slavernij?

21 februari 2021

Arbeidsmigratie: verworvenheid of moderne slavernij?

Foto: SP Limburg / limburg.sp.nl

De Limburgse SP organiseert op dinsdag 2 maart een livestream over arbeidsmigratie, naar aanleiding van het rapport van Emile Roemer ‘Geen tweederangs burgers’. Naast Emile Roemer zijn onder andere SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, FNV-bestuurder Bart Plaatje en Paul Geurts, voorzitter van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten uit Horst aan de Maas te gast. U kunt aansluiten door u hier aan te melden. 

Aanmelden voor volgen livestream

Na aanmelding sturen we u tijdig een link om de livestream te kunnen volgen.

“Geen tweederangs burgers”

In het rapport “Geen tweederangs burgers” zijn belangrijke voorstellen gedaan om de rechten en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. De vraag is of en wanneer de aanbevelingen uit het rapport van Roemer worden overgenomen. Na de verkiezingen en na de formatie? Of blijft ook nu weer de uiteindelijke bron van het probleem onaangeroerd? Blijven bedrijven, uitzendbazen en huisjesmelkers dan geld verdienen over de rug van arbeidsmigranten? En hoe zit het dan met de kosten die worden afgewenteld op onze samenleving?

Gasten

Jasper van Dijk heeft in de Tweede Kamer – samen met de CU - voorstellen gedaan om de komst van arbeidsmigranten uit Oost-Europa beter te reguleren. Bart Plaatje, van de FNV, is vanuit de campagne 'Kwestie van Beschaving' al een tijd bezig om de uitbuiting van arbeidsmigranten aan de kaak te stellen.

Huisvesting arbeidsmigranten

Veel gemeenten in Nederland hebben te maken met een scala aan kwesties rondom arbeidsmigratie. Denk aan huisvesting, tekort aan woningen, leefbaarheid en onderwijs, daklozen en overlast, handhaving, vergunningen, grootschalige industrie en huisvesting op bedrijventerreinen en in buitengebieden. Paul Geurts houdt zich met die problematiek intensief bezig. Hij organiseert buurten in de gemeente Horst aan de Maas die te maken hebben met de huisvesting van arbeidsmigranten en met de gemeente in gesprek zijn over de manier waarop de gemeente de toestroom van arbeidsmigranten kan reguleren.

Initiatiefvoorstellen in Provinciale Staten

In Limburg en in Overijssel komt er een initiatiefvoorstel van de SP-fractie in Provinciale Staten. Marc van Caldenberg (fractievoorzitter SP Limburg) en Simon Zandvliet (SP Overijssel) vertellen er in de livestream meer over.

Aanmelden voor volgen livestream

De livestream vindt plaats op 2 maart tussen 19.30 uur en 20.30 uur. U kunt aansluiten door u hier aan te melden. Dan sturen we u tijdig een link om de livestream te kunnen volgen.

Reactie toevoegen

U bent hier