h

Basta!

18 september 2013

Basta!

Dinsdagmiddag, in de tijd dat de koning zijn troonrede van papier stond te lezen, was ik met enkele collega's aan het flyeren in het winkelcentrum van het Brukske. Persoonlijk een van de mooiste wijken van Venray met veel groen en met een veelheid van culturen, rangen en standen.

Het is niet alleen een mooie wijk maar het is ook een wijk waar je het snelst hoort en ziet hoe mensen echt over de politiek en politici denken. En dat is niet echt heel positief. Ook niet over de SP! Al behoren we niet tot de politieke elite, "maar wat kunnen wij er aan veranderen" is de grote vraag van veel mensen. Dan moet je niet met een geslepen, doorgewinterd verhaal komen over wat de politiek wel en niet kan doen of kan betekenen. Binnen een minuut is het geprek voorbij. Nee, je moet gewoon je smoel houden en luisteren. Aan politiek geneuzel kopen mensen niks die of werkeloos zijn of door ziekte of handicap veroordeeld zijn om elk jaar met nog minder geld rond te komen.

Wie goed kijkt maar vooral luisterd hoort niet alleen een grote klaagzang maar hoort ook heel veel kracht. Hoe mensen ondanks hun (financieel) lastige positie elke dag het beste er van proberen te maken maar verstrikt raken in ingewikkelde regels die naarmate ze financieel minder bieden ook steeds ingewikkelder en moeilijker bereikbaar voor gewone mensen lijken te worden.

Het huidige kabinet Rutte wil komende tijd nog eens heel veel geld extra bezuinigen. Vergeten wordt dat de afgelopen jaren al heel wat miljarden bezuinigd is op hele belangrijke zaken die het leven van mensen een stuk leefbaarder en menselijker maken. Er is een hoop gestechel over, maar het lijkt er op dat de mensen die het toch al niet breed hadden, het komende jaar nog minder breed gaan krijgen. Als doekje voor het bloeden kan men een beroep doen op een eenmalig aalmoes van honderd euro. Vooral mensen in de laagste inkomens, en mensen die door ziekte of handicap kwetsbaar zijn, zijn echt de lul.

Ik heb het hard geroepen: laat je zien, laat je horen, pas dan zien ze in 'Den Haag' dat het menens is. Deze mensen lijken echter murw geslagen. Ze hebben al moeite genoeg hun hoofd boven water te houden en moteen nog harder spartelen om ook straks niet kopje onder te gaan. En als je toch al geen cent te makken hebt. Dan is een retourtje Venray-Amsterdam opeens heel veel geld. Gelukkig is daar dan altijd weer de SP die busvervoer regelt.

Toch is je laten zien en van je laten horen een van de beste manieren om te laten zien dat het je menens is. Dat het BASTA is en dat het tijd wordt dat Rutte definitief de deur van het Torentje achter zich dicht trekt. Geen politiek geneuzel maar handen uit de mouwen!

Tot zaterdag 21 september in Amsterdam!

Ronald van Hal

U bent hier