Programma Voor Venray 2018 - 2022
Verantwoording Voor de verandering 2014-2018
Raadsperiode 2014 – 2018
De SP-fractie Venray groeide bij de verkiezingen van 2014 van 2 naar 4 zetels. Een geweldig resultaat: na 8 jaar constructieve oppositie gaven inwoners van de gemeente Venray de SP het vertrouwen om Venray weer 4 jaar lang een menselijk en sociaal aanzicht te geven. Als tweede partij van Venray heeft de SP onmiddellijk voorgesteld om een coalitie te vormen zonder het CDA. Helaas wilden - of durfden - de meeste andere partijen dat niet aan en kreeg de gemeente Venray een College van CDA, D66 en Samenwerking Venray. De SP ging met haar grote fractie weer voor 4 jaar in de oppositie en dat heeft men in Venray geweten. Consequent heeft de SP-fractie invulling gegeven aan haar verkiezingsprogramma en haar verkiezingsleuze “Voor de verandering 100% sociaal”.
Bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn elk jaar een hot item geweest en inmiddels is de SP van mening dat veel verenigingen en organisaties echt niet méér kunnen bezuinigen. De inwoners van de gemeente Venray betalen hiervoor de rekening. Vooral in hogere gemeentelijke lasten, maar ook in zaken als duurdere vergunningen en steeds minder dienstverlening door de gemeente.
Komst AZC in Blitterswijck
De SP was voor de komst van een kleinschalig asielzoekerscentrum in Blitterswijck omdat de SP van mening is dat mensen die het écht nodig hebben, opgevangen moeten worden. Daarnaast kleinschalig omdat dit integratie bevordert én daarmee rekening gehouden wordt met draagvlak onder inwoners. Verder biedt dergelijke opvang werkgelegenheid, belangrijk voor de regio. De SP heeft echter steeds aangegeven dat de communicatie vanuit de gemeente naar betrokken partijen ondermaats was en dat zorgen van inwoners van Blitterswijck te vaak onvoldoende serieus werden genomen.
Parkeerbeleid
SP Venray heeft altijd gestaan voor klantvriendelijk betaald parkeren voor 1 euro per uur met een maximum van 3 euro per dag. Op die manier “betaalt de vervuiler” die even snel met de auto iets wil halen, maar krijgt de gemeente tóch geld binnen voor belangrijke zaken. Tegelijkertijd blijft op deze manier langdurig parkeren voor een ieder betaalbaar. Helaas is met een nipte meerderheid in de raad gekozen voor een variant “parkeren met blauwe kaart” en betaald parkeren “achter de slagboom”. Deze variant kost de Venrayse samenleving nu echter 1 miljoen euro per jaar..
Arbeidsmigranten
De huisvesting van arbeidsmigranten is een gevoelig onderwerp in Venray. Met name de grootschalige opvang stuit veel mensen tegen de borst. Voor de SP is dat niet anders. De SP vindt dat arbeidsmigranten fatsoenlijk onderdak verdienen. Daarom kon de SP niet instemmen met de grootschalige opvang in De Melkfabriek in Leunen. Daarin werden we gesterkt door het onderzoek dat de SP hield onder bewoners van Leunen in de naaste omgeving van De Melkfabriek; de meerderheid van de bevraagde inwoners van Leunen zag de plannen zoals die er nu lagen als een heilloze weg.
Verbouwing Schouwburg
De SP was op zich niet tegen de verbouwing van de schouwburg. Wel waren er bedenkingen bij de tweede zaal. Was dat niet wat te ambitieus? Daarnaast bleek de financiering een schimmig steekspel tussen gemeente Venray en provincie Limburg. Allemaal redenen voor de SP om niet mee te gaan met de torenhoge ambities van het college.
Glasvezel
De SP wil dat snel internet voor iedereen toegankelijk is. Toch was en is de SP geen voorstander van Glasweb dat geheel Venray wilde voorzien van snel toekomstbestendig internet. Waarom steunde de SP Glasweb niet? Omdat er andere goede en snelle initiatieven voorhanden zijn of binnenkort komen en de gemeente voor een groot bedrag garant moest staan. Met gemeenschapsgeld moeten we zorgvuldiger omgaan, vindt de SP.
Schoon door de poort voor de dorps en wijkgebouwen
De gemeente wil dat alle dorps- en wijkgebouwen op eigen benen moeten staan. Zo hoeft de gemeente hier geen geld aan uit te geven maar legt zij de verantwoordelijkheid bij de gemeenschap. Als doekje voor het bloeden deed de gemeente een duit in het zakje: alle dorps- en wijkgebouwen konden op kosten van de gemeenschap opgeknapt worden en dan “moesten ze niet meer zeuren”. De SP is faliekant tegen deze vorm van uitverkoop, de gemeente moet waar nodig haar financiële verantwoordelijkheid blijven nemen.
Annapark
Het is geen geheim dat één van de speerpunten van de SP de sociale woningbouw is. Toen de beoogd koper van het Annapark, de Renschdael Groep, haar plannen presenteerde werd al snel duidelijk dat de geplande woningbouw op het Annapark alleen voor de elite gebouwd zou worden. Onverteerbaar vindt de SP; het Annapark is er voor iedereen en er is plaats genoeg voor sociale woningbouw.
JouTou sportzorg centrum
Er was nog maar net duidelijkheid wie de beoogde eigenaar zou worden van het Annapark of deze ‘eigenaar’ wilde het liefst gisteren al af van JouTou. Jarenlang staken hier vele vrijwilligers hun ziel en zaligheid in het dierenpark en andere voorzieningen. De Renschdael Groep leek hier blind voor. Zo gaan we niet om met kwetsbare mensen, vindt de SP.
Tot slot was de SP…
…niet alleen in de gemeenteraad actief, ook trok de SP veelvuldig de wijken in om direct met de mensen in gesprek te gaan en te luisteren naar wat zij van een aantal politieke zaken vinden. Zo bezocht de SP de wijken Venray West, de Bomenbuurt, Desselke, Brukske, het dorp Leunen en de flats aan de Zuidsingel. We voerden actie voor het Nationaal ZorgFonds. Steeds vaker wisten de mensen de SP te vinden en vroegen de SP om hen bij te staan. Zo voerden we strijd om het behoud van een frituur op Keizersveld, kwamen we in actie voor het terras van Brownies and Downies en gingen we staan voor een verkeersveilig Lovinckplein in Ysselsteyn.
De SP gaat door voor een nieuwe periode van vier jaar want de beste verzekering tegen sociale afbraak is nog steeds de SP.