h

Nu is het tijd voor jongeren en studenten

Wij willen een toekomst waarin studeren niet betekent dat je enorme schulden moet maken. Wij strijden voor een toekomst waarin je huur betaalbaar is en huisjesmelkers aangepakt worden. Een toekomst met een rechtvaardig klimaatbeleid, betaald door de vervuilers. Wij willen een einde aan de politiek waarin alles draait om het individu en winst. Een einde aan de politiek die de volgende generatie met studieschulden en een klimaatcrisis opzadelt. (uit: sp.nl/jong)

Enige tijd heeft de afdeling Venray, toen nog, een eigen ROOD-jongerengroep gehad: Roojs Talent! In 2011 werd de eerste aanzet gegeven tot een start van een ROOD-jongerengroep in Venray. Het begon in de zomer van 2011 toen de afdelingsvoorzitter een brief aan
alle jonge SP-leden in de gemeente Venray stuurde. Of ze geen zin hadden om samen een rood-groep van de grond te tillen. Naomi Soijer en Lidewij Boessenkool, allebei 20 jaar oud en studerend in Nijmegen, leek het wel wat. In maart 2012 ging de ROOD-jongerengroep daadwerkelijk van start.

De eerste actie van ROOD in Venray was al snel geboren.  De locatie voor het nieuwe jongerencentrum prijkte boven aan de agenda. De gemeente was van zins om dat centrum op een sportpark ‘weg te stoppen’, zoals de Venrayse SP-jongeren het omschreven. Echter ROOD had een veel betere plek voor ogen en ook nog midden in het centrum van Venray. Daarom organiseerden ROOD en anderen in december 2011 precies op die plek een muziekevenement: Roojs Talent Live. Om aan te tonen dat angst voor overlast niet nodig was.

Echter, het aantal ROOD-leden was beperkt waardoor het niet lukte om echt door te pakken met ROOD in Venray. Het bleef bij wat kleine acties van de meest actieve ROOD-leden. Begin 2013 heeft het bestuur daarom ook besloten, tijdelijk, de stekker uit ROOD Venray te halen en te zoeken naar alternatieven. Een van de onderzochte alternatieven is het zoeken naar samenwerking met andere ROOD-jongerengroepen in Noord-Limburg.

De SP afdeling Venray vindt het belangrijk dat ROOD zich wel in Venray en omstreken blijft ontwikkelen. In het huidige politieke landschap horen jongeren te weinig hun stem terug. ROOD kan hierbij helpen jongeren hun politieke stem te laten horen. Dat kan in de raad maar vooral ook op straat op een ludieke manier. Eigenwijs en eigenzinnig zoals dat hoort bij de SP.

U bent hier